Welkom op de website van Mensendieck Haarlem

Close Icon
   
Contact Info     023-5323878

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

stock-photo-22709684-pregnancy-spine-problem-concept[1]Kenmerken van bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap en na de bevalling kunnen vrouwen bekkenklachten krijgen. De pijn wordt gevoeld rond het bekken: in de onderrug, het stuitje, in de liezen, op of rond het schaambeen, soms uitstralend naar het bovenbenen. Veel vrouwen ervaren een wisselende pijn, van scherpe pijn tot branderig en zeurend. De pijn kan continu aanwezig zijn, soms meer of minder, zelfs tijdelijk verdwijnen. Veel dagelijkse activiteiten kunnen klachten opleveren: omdraaien in bed – uit bed stappen – langere tijd in een houding liggen, zitten of staan – bukken, tillen – opstaan uit een stoel – lopen – traplopen – vrijen – verzorging van het kind – huishoudelijke taken – fietsen  – auto rijden.

Oorzaken van bekkenpijn

  • Toename van de beweeglijkheid van het bekken
    Tijdens de zwangerschap komen hormonen (relaxine) vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat de banden rond de gewrichten, dus ook rond het bekken, wat losser en soepeler worden. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangerschap optreedt. Het bekken is wat flexibeler, de baby kan daardoor makkelijker door het geboortekanaal tijdens de bevalling. Omdat het bekken minder stabiel is, veroorzaakt dit soms klachten wanneer het bekken aasymmetrisch uit balans raakt. Bij een verkeerde beweging kan het bekken ook even uit balans raken waardoor er pijnklachten ontstaan.
  • De belastbaarheid van het bekken
    Door de toename van de beweeglijkheid van de gewrichten van en rond het bekken is de belastbaarheid ervan afgenomen. Daarentegen is er extra belasting, de zwangerschap, bijgekomen. Een verkeerde houding en asymmetrische bewegingen geven ook overbelasting op het bekken en de rug. Als er geen evenwicht is in de belasting en belastbaarheid van het bekken kunnen er klachten ontstaan.

Tijdig behandelen van bekkenpijn

Uit onderzoek is gebleken dat, om blijvende pijnklachten te voorkomen, tijdig de juiste bewegingspatronen aangeleerd moeten worden! Als klachten aanhouden of toenemen is het dus raadzaam om contact met ons op te nemen. Een paar zittingen is meestal genoeg om de pijn sterk te verminderen en de dagelijkse activiteiten weer op een acceptabele manier te kunnen uitvoeren.

Oefentherapie bij bekkenpijn

U krijgt oefeningen gericht op de symmetrie van het bekken. Hierdoor komt het bekken weer in balans waardoor de pijn afneemt. Daarnaast leert u hoe u, met uw eigen spieren, het bekken kan stabiliseren. U krijgt houdingsadviezen en u leert op een goede manier bewegen waarbij de symmetrie en stabilisatie van het bekken zoveel mogelijk gehandhaafd blijft. Hierdoor krijgt u controle over uw klachten. Daarnaast helpen wij u balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. U leert ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Ook kunnen wij u individueel begeleiden bij de voorbereiding op de bevalling en, geven wij nazorg van de zwangerschap en de bevalling.

Informatiefimp over bekkenpijn en oefentherapie:

Kijk voor meer informatie op www.bekkentherapie.nl