Welkom op de website van Mensendieck Haarlem

Close Icon
   
Contact Info     023-5323878

Scoliose  arrow

Scoliose

stock-photo-curved-spine-142544806[2]Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Het is belangrijk te weten of er sprake is van een houdingsscoliose of een idiopatische scoliose. Een houdingsscoliose wordt veelal veroorzaakt door een groot beenlengteverschil en/of door een voorkeurshouding. Een idiopatische scoliose is een driedimensionale voorkeursstand van de wervelkolom. Dat wil zeggen dat de wervelkolom groeit in een kromming in zijwaartse richting (1), in een kromming in voor-achterwaartse richting (2), en dat de wervelkolom is gedraaid om zijn eigen as (3). Vroegtijdige ontdekking  in de groeifase is belangrijk om de scheefgroei te beperken. De beste leeftijd voor controle op een scoliose is rond het 10e jaar.

Behandeling scoliose

Bij de behandeling van een scoliose wordt er geoefend in driedimensionale patronen, precies tegen de voorkeursstand in. Ook worden er ‘shift’-oefeningen gegeven waarbij de romp zijwaarts verschuift. Op deze manier wordt de wervelkolom meer beweeglijk en wordt de scoliose tegen gegaan. Om de wervelkolom goed te ondersteunen is het belangrijk om de spieren van de romp te versterken en het balans te oefenen. Er wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van een actief houdings- en bewegingspatroon. Een optimale houding heeft als doel de toename van de scoliose te beperken.

Ook als de wervelkolom op volwassen leeftijd is uitgegroeid, biedt oefentherapie uitkomst om klachten te verminderen of te voorkomen.

Kijk voor meer informatie op www.scoliose.nl